Tapaamispaikka Poukama

Tapaamispaikkapalvelu on tarkoitettu vanhempien eron tai lastensuojelun sijoituksen vuoksi toisistaan erillään asuville lapsille ja vanhemmille. Tapaamispaikassa lapsi ja hänestä erossa asuva vanhempi voi tavata turvallisesti.
Tapaamispaikka on kodinomainen tila, jossa perheen käytössä on keittiö, oma tapaamishuone, askartelutarvikkeita, kirjoja, televisio, leluja ja pelejä. Tapaamispaikassa on huomioitu eri ikäiset lapset.
Ammattilainen on paikalla auttamassa ja tukemassa sekä varmistamassa erityisesti lapsen turvallisuuden. Lasta suojataan vanhempien välisiltä ristiriidoilta.
Lasten ja vanhempien tukeminen
Tapaamisten tavoitteena on tukea lapsen ja tapaajavanhemman suhdetta. Vanhempia kannustetaan viettämään aikaa lapsen kanssa ja huomiota ohjataan tapaamisen aikana lapseen. Vanhemmat saavat kannustusta, ohjausta ja palautetta vanhemmuudestaan.
Vanhempien tueksi voidaan sopia erikseen tukikeskusteluja. Keskustelu mahdollistaa vanhemmille paikan, jossa voi käsitellä vanhemmuuteen ja lapsen tarpeisiin liittyviä kysymyksiä yhdessä ammattilaisten kanssa. Lapsen yksilöllisillä tapaamisilla voidaan vahvistaa lapsen omien tarpeiden ja toiveiden huomioimista. Tavoitteena on vahvistaa lapsen oikeuksia ja tukea vanhempia löytämään omia voimavaroja ja keinoja toteuttaa turvallista vanhemmuutta.

Milloin tapaamispaikkaan?
Tapaamiset järjestetään yhdessä lapsen, perheen ja yhteistyöverkoston kanssa sopien ja tilannetta tarkastellaan erityisesti lapsen näkökulmasta.
Perusteita tapaamispaikan palvelujen käyttämiseen ovat muun muassa
- vanhempien luottamuspula ja ristiriitaiset välit,
- päihde- ja mielenterveysongelmat,
- tapaamis- ja huoltoriidat,
- väkivalta tai sen uhka,
- kaappausuhka tai
- lapsen sijoitus.
Tapaamisten valvonta tai tuki perustuu lastenvalvojan vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen tai lastensuojelun päätökseen, jossa määritellään tarvittavien toimenpiteiden sisältö. Tapaamiset ovat asiakkaille maksuttomia.
Tapaamismuodot
Valvottu tapaaminen
Valvotulla tapaamisella tarkoitetaan tapaamista, jossa valvonta on jatkuvaa. Valvotuissa tapaamisissa on kaksi työntekijää, joista vähintään toinen on jatkuvasti näkö- ja kuuloetäisyydellä tapaajista. Valvonta mahdollistaa turvallisen tapaamisen silloin, kun tapaamiseen liittyy jokin lapsen fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista kehitystä uhkaava tekijä. Valvonnalla on tarkoitus ehkäistä niitä uhkia, joiden vuoksi tapaamiset on määrätty tai sovittu valvotuiksi. Syitä valvotuille tapaamisille voivat olla esimerkiksi vanhempien välinen luottamuspula, tapaavan vanhemman mielenterveys– tai päihdeongelmat, tiivis tuen tarve lapsen hoidossa, lasta vahingoittava rajattomuus puheissa, väkivallan pelko, insesti tai insestiepäily sekä kaappausuhka.
Tuettu tapaaminen
Tuetulla tapaamisella tarkoitetaan tapaamista, jossa yksi työntekijä on saatavilla ja tukee tarpeen mukaan lasta ja vanhempaa tapaamistilanteessa. Työntekijä ei lähtökohtaisesti ole tapaajien kanssa samassa huoneessa. Vanhemmat, tilaaja ja työntekijä arvioivat tuen tarpeen yhdessä. Työntekijä huolehtii tapaamisen alkamisesta ja päättymisestä sekä seuraa tapaamisen kulkua. Tuettuja tapaamisia saatetaan tarvita esimerkiksi silloin, jos tapaavalla vanhemmalla ei ole kokemusta pienen lapsen hoidosta, tapaava vanhempi ja lapsi eivät tunne toisiaan tai eivät ole tavanneet toisiaan pitkään aikaan tai on tarpeen varmistaa vanhemman kunto ennen tapaamista.
Valvottu vaihto
Valvotussa vaihdossa työntekijä mahdollistaa lapsen siirtymisen vanhemmalta toiselle turvallisesti ja lapsen kannalta ristiriidattomasti. Valvottu vaihto voidaan järjestää niin, etteivät vanhemmat kohtaa toisiaan. Valvottu vaihto saattaa olla tarpeen vanhempien välisten ristiriitojen, riitaisuuden tai lähestymiskiellon vuoksi tai tapaavan vanhemman päihdeongelman vuoksi.
Kotitapaaminen
Kotitapaamisia voidaan järjestää tuetusti tai valvotusti. Tapaamisten sisältö on sama, kuin Poukamassa toteutettavissa tapaamisissa. Kotitapaamisissa on lähtökohtaisesti kaksi työntekijää. Kotitapaamisia voidaan järjestää esimeriksi silloin, kun tapaamiset ovat hiljalleen siirtymässä vanhemman omaan kotiin.
Yön yli tapaaminen
Yön yli tapaamisia järjestetään Poukamassa tuetusti tai valvotusti. Yön yli tapaamisia voidaan järjestää esimerkiksi tilanteessa, jossa lapsi alkaa siirtyä tapaamaan vanhempaansa tämän kotiin pidemmiksi ajoiksi tai mikäli vanhemmalla ei ole yön yli tapaamisiin soveltuvaa kotia. Yön yli tapaamisiin voidaan yhdistää päivätapaaminen.
Tukikeskustelu
Tukikeskusteluja voidaan tilaajan pyynnöstä järjestää vanhemman tai lapsen kanssa. Tukikeskustelut voidaan toteuttaa ennen tai jälkeen tapaamisen tai sovitusti muina aikoina. Tukikeskusteluiden tavoitteena on tukea vanhemmuutta sekä vahvistaa vanhemmuuden taitoja haastavassa elämäntilanteessa ja orientoida vanhempaa tapaamiseen. Tukikeskustelut lapsen kanssa voidaan toteuttaa myös toiminnallisina huomioiden lapsen ikä ja kehitystaso. Tapaamispaikka Poukaman työntekijät ovat saaneet muun muassa Lapset Puheeksi -menetelmäkoulutuksen ja tukikeskustelut voidaan toteuttaa tilaajan pyynnöstä Lapset Puheeksi- menetelmää käyttäen.
Turvalliset tapaamiset Poukamassa: Käytännöt ja ohjeet
Työskentely alkaa, kun sosiaaliviranomainen on ottanut yhteyttä tapaamispaikkaan. Ennen tapaamisten alkamista tapaamisten kaikki osapuolet kutsutaan tutustumiskäynnille. Lapsen tutustumiskäynnillä tutustutaan Poukaman tiloihin, ohjaajiin ja käytäntöihin. Lapsen kanssa keskustellaan alkavista tapaamisista hänen ikätasonsa huomioiden ja kuunnellaan hänen toiveitaan tapaamisiin liittyen. Lapsen tutustumiskäynnille kutsutaan myös hänen lähi- tai sijaisvanhempansa.
Lastaan tapaava vanhempi kutsutaan erilliselle tutustumiskäynnille. Vanhemman kanssa käydään läpi Poukaman käytännöt sekä valvonnan perusteet. Vanhemmalle esitellään Poukaman tilat sekä ohjaajat. Tämän jälkeen tapaamiset voivat alkaa.
Tapaamispaikkaohjaajilla on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain (272/2005) 11§:n mukainen koulutus. Tapaamispaikkaohjaajilla on oikeus päättää, ettei tapaamista aloiteta tai keskeyttää se, jos se on välttämätöntä lapsen edun vuoksi. Poukamaan ei voi tulla päihtyneenä ja tärkeää on puhua kaikista lapselle tärkeistä ihmisistä kunnioittavaan sävyyn.
Tapaamispaikkaohjaajat tekevät tapaamisista sekä muusta yhteydenpidosta kirjaukset asiakastietojärjestelmään. Tapaamispaikkaohjaajat toimittavat kirjaukset viranomaiselle, jolta vanhempi voi ne pyytäessään saada.