Vauva- ja lapsiperhepalvelut

Vauva- ja lapsiperheiden palvelut
Vankilan perheosasto
Vankilan perheosasto on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen lastensuojeluyksikkö, joka tarjoaa vanhemmalle mahdollisuuden suorittaa vankeusrangaistusta tai olla tutkintavankeudessa lapsensa kanssa. Perheosaston toiminnasta vastaa Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry, joka on valtakunnallisen Ensi- ja turvakotien liiton jäsenjärjestö.
Perheosasto on tarkoitettu odottavalle tai vauvan vanhemmalle (äidille tai isälle), joka tulee vankilaan suorittamaan vankeusrangaistusta tai joutuu tutkintavankeuteen. Alle 2-vuotias lapsi voidaan sijoittaa vanhemman kanssa perheosastolle. Sijoitus voi jatkua, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.
Perheosastolla olon aikana vanhempi saa ammattilaisten tarjoamaa tukea ja osallistuu sekä perheosaston että vankilan kuntouttavaan toimintaan. Vanhempaa autetaan pohtimaan, miten voi luoda lapselle hyvän ja turvallisen alun elämään.
Tapaamispaikka Poukama
Tapaamispaikassa lapsi ja hänestä erossa asuva vanhempi voi tavata turvallisesti.
Tapaamispaikka on kodinomainen tila, jossa voi puuhailla yhdessä. Perheiden käytössä on keittiö, oma tapaamishuone, askartelutarvikkeita, kirjoja, televisio, leluja ja pelejä, joissa on huomioitu eri ikäiset lapset.
Ammattilainen on paikalla auttamassa ja tukemassa sekä varmistamassa erityisesti lapsen turvallisuuden.
Lasta suojataan vanhempien välisiltä ristiriidoilta. Tapaamispaikassa voidaan toteuttaa valvottuja ja tuettuja tapaamisia sekä valvottuja vaihtoja.
Lasten ja vanhempien tukeminen
Tapaamisten tavoitteena on tukea lapsen ja tapaajavanhemman suhdetta. Vanhempia kannustetaan viettämään aikaa lapsen kanssa ja huomiota ohjataan tapaamisen aikana lapseen. Vanhemmat saavat kannustusta, ohjausta ja palautetta vanhemmuudestaan.
Vanhempien tueksi voidaan sopia erikseen keskusteluja. Keskustelu mahdollistaa vanhemmille paikan, jossa voi käsitellä vanhemmuuteen ja lapsen tarpeisiin liittyviä kysymyksiä yhdessä erotyöskentelyn ammattilaisten kanssa. Lapsen yksilöllisillä tapaamisilla voidaan vahvistaa lapsen omien tarpeiden ja toiveiden huomioimista. Tavoitteena on vahvistaa lapsen oikeuksia ja tukea vanhempia löytämään omia voimavaroja ja keinoja toteuttaa turvallista vanhemmuutta.
Milloin tapaamispaikkaan?
Tapaamiset järjestetään yhdessä lapsen, perheen ja yhteistyöverkoston kanssa sopien ja tilannetta tarkastellaan erityisesti lapsen näkökulmasta.
Perusteita tapaamispaikan palvelujen käyttämiseen ovat muun muassa
- vanhempien luottamuspula ja ristiriitaiset välit,
- päihde- ja mielenterveysongelmat,
- tapaamis- ja huoltoriidat,
- väkivalta tai sen uhka,
- kaappausuhka tai
- lapsen sijoitus.
Tapaamisten valvonta tai tuki perustuu lastenvalvojan vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen tai lastensuojelun päätökseen, jossa määritellään tarvittavien toimenpiteiden sisältö.
Vapaaehtoinen doula synnyttäjän tukihenkilönä
Vapaaehtoinen doula on tukihenkilö, joka on perheen tukena odotusaikana ja vauvan syntyessä. Doulan tärkein tehtävä on olla läsnä ja kuunnella. Vapaaehtoisen doulan kanssa perhe voi puhua vauvan odotuksesta, perhe-elämästä ja tulevasta synnytyksestä.
Doula kuuntelee perheen toiveita ja ajatuksia ja kunnioittaa perheelle tärkeitä asioita. Doula tapaa perheen muutamia kertoja ennen synnytystä ja vielä synnytyksen jälkeen.
Vapaaehtoisen doulan tehtävät:
- Auttaa perhettä saamaan turvallinen ja mahdollisimman hyvä kokemus synnytyksestä
- Tavata perhe ennen synnytystä ja keskustella perheen toiveista ja tarpeista synnytykseen, kivunlievitykseen ja muihin vauvan syntymään liittyvissä asioissa
- Olla läsnä synnytyksessä ja tarjota synnyttävälle perheelle heidän toiveidensa mukaista apua ja tukea synnytyksessä (esim. sanallinen kannustus, hieronta, henkinen tuki, tarvittaessa tiedollinen tuki esim. kivunlievitysmenetelmistä)
- Tavata perhe synnytyksen jälkeen ja keskustella synnytyksestä ja siihen liittyvistä ajatuksista ja tunteista sekä ihailla syntynyttä vauvaa
Vapaaehtoisen doulan voi saada, kun perheellä on erityisen tuen tarve. Voit ottaa yhteyttä yhdistyksemme doulakoordinaattorin ja keskustella perheen tilanteesta.